De brouwerOver de brouwer

Het als hobby bierbrouwen is voor mij een logisch vervolg op het jarenlang bezoeken van bierbrouwerijen. Grote moderne brouwerijen zijn indrukwekkende procesindustrieën, bij de kleine ambachtelijke brouwerijen heerst het plezierig klimaat van de menselijke maat.

Het is de ambachtelijke kant het brouwen die mij er toe heeft aangezet de hobbybrouwerij te beginnen. Het hele proces, van ontwerp tot bouw van de installatie, van het bedenken van een recept tot het proeven van het resultaat, van inkopen tot brouwen, alles in één hand.

De naam van de brouwerij is afgeleid van de plaats waar het bier wordt gemaakt, in de kelder van een huis aan de Boompjeswal te Zutphen.


   Hier een foto van een van de eerste brouwsels, nog in de garage met een 50 liter pan. Hoewel je overal kunt brouwen, van de keuken tot in de badkamer, werkt het toch het plezierigst wanneer alle spullen in één , voor dit doel ingerichte, ruimte klaar staan. Een brouwerij dus.

Links staat ondergetekende, rechts een mede-lid van Brouwersgilde De Roode Toren te Zutphen.
Ongeveer gelijktijdig met de start van de hobby kwam ik in contact met een ervaren hobbybrouwer die een brouwvereniging wilde oprichten, hierdoor kreeg ik de unieke kans om als mede-oprichter van het begin af aan betrokken te zijn bij De Roode Toren.
Bierbrouwen gaat uitstekend in je eentje, maar voor de noodzakelijke kritiek om je product te verbeteren en om raad wanneer je er even niet uitkomt is het geweldig om regelmatig contact te hebben met je mede-brouwers.
Brouwersgilde De Roode Toren is genoemd naar een brouwerij die in de tweede helft van de 19e eeuw was gevestigd in het Hogestraatje hoek Donkeresteeg op de plaats waar nu het MIRO-gebouw staat. Onder het menu-item Websites is een link te vinden naar de website van De Roode Toren.

Zelf brouwen levert geen goedkoper bier op. Wel heb je de mogelijkheid om (bijna) elke soort bier te brouwen die je wilt en die is daarbij vaak beter dan menig commercieel bier. Bovendien kun je een bier brouwen met de accenten die jij er bij vindt horen. Hoppig, moutig, kruidig, veel of weinig alcohol, donker of licht, alles is mogelijk.
Het beste bier brouw je zelf!

Bert Schutte