Brouwinstallatie Onder De BoompjesDe brouwinstallatie


Brouwen begint met het schroten van de mout. Hiervoor gebruik ik een elektrisch aangedreven MaltMill. De rollenwals is samen met de aandrijving op een bok gemonteerd.

De schrootmolen

De brouwinstallatie is een z.g. HERMS (Heat Exchanged Recirculating Maish System) een, met name in de Verenigde Staten, door veel hobbybrouwers gebruikt systeem.
Voor een beschrijving van het brouwproces zelf verwijs ik naar het item "websites". Bij de daar gelinkte sites is alle basisinformatie te vinden.

De HERMS-installatie

Er zijn drie ketels: een warmwatervat, een maischvat en een kookvat.

In het warmwatervat bevindt zich 15 meter koperen buis waarin het wort vanuit het maischvat wordt rondgepomt. Het water wordt door directe verhitting op de gewenste temperatuur gehouden. Aan het einde van het maischproces wordt dit water gebruikt om te spoelen.

     Warmwatervat

Vlak boven de bodem van het maischvat bevindt zich een zeefplaat. Het kaf van de geschrote mout vormt daarop een laag die als filter dient voor het wort. Vanonder de zeefplaat wordt het wort verpompt naar de spiraal in de warmwaterketel, vandaar keert het wort bovenin het maischvat terug. Het op de zeefplaat opgebouwde filter zorgt voor heldere wort.

Maischvat     


Na afloop van het maischproces wordt het wort naar het kookvat verpompt om daar gedurende ruim een uur te koken. Bij dit koken wordt de hop toegevoegd.

     Kookvat

Het wort blijft in de ketel en wordt daar met behulp van een koelspiraal op vergistingstemperatuur gebracht, waarna het naar het gistvat wordt verpompt. Het gistvat staat in een temperatuurgecontroleerde gistkast.

Gistkasten


Na enkele weken kan het bier worden gebotteld.